De darm

Een spastische darm, lekkende darm, leaky gut of IBS

Een darm die spastisch is, is een darm die zijn spierlagen zo sterk aanspant dat het bijna een soort kramp (spasme) is. Onze darm heeft in verhouding best wel veel spierweefsel. Als de darm zo gespannen is dan is dit in de buik ook duidelijk te voelen. De dikke darm kan zo gespannen zijn dat hij aanvoelt als een tuinslang. Dit is natuurlijk de ergste vorm. Deze krampachtige toestand van de darm is zeker geen vrijwillige toestand. Dit ontstaat door een irritatie van binnenuit. Als je dan eens nagaat wat er allemaal in je darm zit dan is het eerste wat in mij opkomt, VOEDING. De gedachte die daarna bij mij opkomt is, is datgene wat wij dagelijks eten wel voeding. Voedt het ons dan ook wel echt of is het meeste maar VULLING. Als ik in de ‘super’markt rondkijk zie ik veel etenswaar en een gering deel hiervan is maar VOEDING. Alle bewerkte producten hebben daarnaast ook nog eens vele toevoegingen waar ons lichaam, dat zich in de natuur heeft geëvolueerd, niet mee bekend is. Deze producten kunnen irritatie en ontstekingen van het darmslijmvlies geven waar de spieren in de darm weer van verkrampen. Het is dan in mijn ogen geen verkeerde keus als we meer biologische levensmiddelen zouden gaan eten. Bij biologisch eten zullen we daarnaast ook nog eens minder bestrijdingsmiddelen binnen krijgen.

Uit ervaring weet ik dat veel mensen darmkrampen hebben vanwege enkele verkeerde producten die ze eten of de gifstoffen die in de levensmiddelen zitten. Het is dus mogelijk om hier iets te kunnen veranderen. Uit jaren ervaring weten we dat het weglaten van Gluikel (gluten, zuivel en suiker) hierin een bepalende veranderende rol kan spelen.
Probeer het eens 9 weken en kijk/voel wat er gebeurt als je het wel weer na deze 9 weken gaat eten. Bijna iedereen vertelt dat ze zich beter voelen. En dat is een hele belangrijke faktor, JEZELF BETER VOELEN. Dit is een dubbele uitspraak die niet altijd wordt ontrafeld. 1 Jezelf beter voelen en 2 de mogelijkheid om je gevoelens/jezelf weer beter te gaan waarnemen/voelen. Dus als jij aktief wordt om jezelf beter te gaan waarnemen/voelen zal je gevoelstoestand/jezelf vanzelf ook beter worden.

Om onze darm nog meer tot rust te krijgen dan is het ook belangrijk om zelf meer rust te vinden want de darm staat in verbinding met ons brein. De darm wordt niet voor niets ons 2e brein genoemd.

Deze 3 punten (jezelf voelen, voeding en rust) bepalen heel sterk ons welbevinden en kunnen dus bij de therapie aangepakt worden.

We beginnen de 1e stap voorwaarts met het weglaten van bepaalde levensmiddelen (Gluikel) waarvan ik uit ervaring weet dat deze onze darm kunnen laten verkrampen. Na het weglaten van deze levensmiddelen zal ook het darmslijmvlies gaan herstellen en worden die darmstoffen weer geproduceerd die we nodig hebben om ons weer goed te gaan voelen. Tegelijkertijd met deze stap voorwaarts is het aan te bevelen om meer tijd voor jezelf te vinden. Naast het verminderen van  de stoorzenders in je leven ga je ook aan de slag om de positieve leuke factoren in je leven meer toe te laten. Als je darm rust heeft zal ook jouw brein rust krijgen en helderder zijn waardoor je gedachten ook positiever zullen zijn en dat geeft weer een positieve stroom naar jezelf.

Het eerste waar je mee aan de slag gaat bij welke therapie dan ook is de darm. Als je darm niet goed werkt dan kun je de kruiden, supplementen, mineralen of vitamines niet optimaal opnemen en ook je immuunsysteem is dan niet voor 100% aanspreekbaar. De darm is als de potgrond, is deze niet goed dan kan er niets groeien. Ook de serotonine die we nodig hebben om ons goed te voelen, wordt grotendeels in de darm geproduceerd. Wil je ontgiften, ook dan begin je bij de darm. Ook al heb je actueel geen darmklachten dan kan het toch zijn dat je een lekkende darm hebt want zolang je genoeg ontstekingsremmers (cortisol-bijnier) produceert kunnen de ontstekingen in je darmen afgeremd worden. En lijkt het alsof alles in je darm in orde is.

Nog een andere bepalende faktor in je darm kan de biofilm zijn. Een darmreinigingskuur van 3,6,9 of 12 dagen is een manier om je biofilm uit je darm verwijdert te krijgen (zoek ook even onder INFO in het menu). Dat is een plaats waar parasieten zich thuis en beschermd voelen.