Neurale bevrijding

Al vaak heb ik mensen gefrustreerd horen uitspreken dat ze bepaalde ongewenste gewoontes maar niet verandert krijgen. Al die mensen weten ook precies wat er bij zichzelf verandert moet worden. Daar zijn ze zich wel van bewust. Mentaal weten ze precies wat er moet veranderen, alleen de verandering vindt niet plaats.

Een gewoonte is een handeling of een manier van handelen die men gewend is uit te voeren en die men doorgaans onbewust – dus zonder erbij na te denken– uitvoert.Mensen vormen gewoontes door bepaalde handelingen telkens op dezelfde routineuze manier te herhalen. We maken ze ons eigen en herhalen ze keer op keer. Er wordt een gewoonte gecreëerd door onszelf en ook in onszelf.

Een gewoonte kun je vergelijken met een programma in een computer. Je hebt het gedownload in je systeem en steeds als je op de ENTER knop duwt krijg je keer op keer hetzelfde resultaat. Wil je een ander resultaat dan zal het programma verandert moeten worden. De programma’s die wij zelf gedownload hebben en in ons zitten, zijn actief in ons neurologische systeem.

Mensen hebben het vermogen om met onze aandacht en waarneming alles te harmoniseren. Voelen we pijn dan kan het waarnemen hiervan (voelen) deze pijn draaglijker of zelfs te niet maken. Wij mensen hebben het talent, het vermogen om alles wat wij bewust en neutraal bekijken, waarnemen in ons eigen voordeel te laten bewegen. Een pijn wordt minder, een leegte zal zich vullen, wat te weinig is wordt meer en wat te veel is zal minder worden. Er gaat een harmonie optreden.
Als wij dit talent nu zouden inzetten bij een ongewenste gewoonte dan zal daar exact hetzelfde proces plaatsvinden. Het is dan wel van essentieel belang dat we de goede oorsprongslocatie kunnen detecteren en waarnemen.

Op het moment dat wij ons neurale systeem bewust neutraal gaan waarnemen of voelen op het moment dat het actief is bij gewoontes, zullen gewoontes waarvan men al jaren zonder resultaat probeert om deze mentaal op te lossen opeens wel een positieve wending krijgen. Je verandert je eigen chemie. Na jaren therapeutische gesprekken kan nu wel een verandering gemaakt worden. De verandering vindt plaats in jezelf.